Herkenning
De kleinbekbaars is een slanke baarsachtige van 25 tot 45 cm met een bronskleurig tot olijfbruin lichaam en donkere, verticale banden op de flanken. In tegenstelling tot de grootbekbaars reikt de bovenkaak niet voorbij het oog. De ogen zijn opvallend rood tot oranje. De rugvin is doorlopend (niet diep ingesneden) met stekels aan de voorzijde.
Gedrag & leefwijze
De kleinbekbaars wordt in Noord-Amerika beschouwd als de sterkste vechter onder de zoetwatervissen voor zijn gewicht. De soort verkiest koeler en helderder water dan de grootbekbaars: rotsige rivieren, meren met stenen bodem en stromend water. Het voedsel bestaat uit kreeftachtigen, insectenlarven en kleine vis. De kleinbekbaars is actiever in stroming dan zijn grotere neef.
In Nederland
De kleinbekbaars is niet gevestigd in Nederland en wordt slechts zeer incidenteel aangetroffen. Net als de grootbekbaars staat de soort op de EU-lijst van invasieve exoten. Eventuele vondsten betreffen uitgezette exemplaren. De kans op vestiging is gering omdat Nederland weinig geschikt habitat biedt (koele, rotsige rivieren).