Ga naar inhoud

Wolgasnoekbaars

Sander volgensis

Percidae Seizoen open

Herkenning

De wolgasnoekbaars lijkt op de snoekbaars maar is kleiner (tot 45 cm) en gedrongener. De kleur is geelbruin met 8 tot 12 duidelijke donkere dwarsbanden op de flanken — scherper afgetekend dan bij de snoekbaars. De hoektanden in de bek zijn minder ontwikkeld. De twee rugvinnen staan dicht bij elkaar; de eerste rugvin heeft donkere vlekken op de vliezen.

Gedrag & leefwijze

De wolgasnoekbaars is een schemeractieve rover van troebel, langzaam stromend water. De soort leeft in scholen en jaagt op kleine vis en ongewervelden. In tegenstelling tot de snoekbaars wordt de wolgasnoekbaars zelden groter dan 1 kg. De soort is oorspronkelijk verspreid van de Donau tot de Wolga en de Kaspische Zee.

In Nederland

De wolgasnoekbaars is niet inheems in Nederland. Sporadische vondsten zijn mogelijk het gevolg van onbedoelde import met vispootgoed uit Oost-Europa. De soort wordt soms verward met jonge snoekbaarzen, maar de uitgesproken dwarsbanden en het kleinere formaat zijn goede onderscheidende kenmerken.